بسمه تعالی
هر سال انجمن الکتروشیمی ایران با همکاری یکی از مراکز دانشگاهی، اقدام به برگزاری سمینار سالانه الکتروشیمی و کنفرانس پیل سوختی میکند. در سال 1401، دانشگاه علم و صنعت ایران با همکاری دانشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز و همچنین پژوهشکده سبز (انرژی و محیط زیست) افتخار برگزاری هفدهمین سمینار سالانه الکتروشیمی و دوازدهمین کنفرانس پیل سوختی ایران را دارد.
فناوریهای الکتروشیمیایی برای چالشهای انسان در 50 سال آتی در حوزه انرژی، آب، و محیطزیست راهکارهای موثری ارائه میکنند. فشارهای اقتصادی، اجتماعی، قانونی و زیست محیطی در استفاده از "بهترین فناوریهای موجود" بدون ایجاد هزینه اضافی و عملکرد بدون آلودگی بطور فزایندهای در حال افزایش است.
فناوریهای الکتروشیمیایی نقش اساسی در کاهش آلودگی (الکتروسنتز پاک)، بازیافت مواد با ارزش (ترسیب فلزات با ارزش)، بازسازی سایتهای آلوده (بازسازی خاک بوسیله الکترودیالیز)، پایش و حسگرها (در فاز گاز و مایع)، جلوگیری از خوردگی (انتخاب مواد و پوششهای محافظ)، حذف آلایندهها (حذف یونهای فلزی، مواد آلی و معدنی از آب و سیالات فرآیندی)، توسعه سیستم انرژی کارآمد، پاک، مطمئن و پایدار (پیلهای سوختی، باتریهای جریانی، باتریهای یون لیتیوم، باتریهای لیتیوم-هوا) دارند. علاوه براین، الکتروشیمی به عرصههای جدیدی مانند الکتروشیمی و زیستفناوری (زیستحسگرهای الکتروشیمیایی) و الکتروشیمی و میکروسکوپی (نگاشت سطحی از طریق روبش سطح با میکروالکترود ) ورود کرده است. استفاده از الکترونها به عنوان معرفهای پاک، کنترل کارآمد سرعت انتقال الکترون، اندازهگیری شرایط واکنش، قطع و وصل فرآیند با جریان الکتریکی و انجام فرآیند در دما و فشار محیط از مزایای فرآیندهای الکتروشیمیایی است.
اطلاعات کم محققین در رابطه با سیستمهای صنعتی مقیاس بزرگ، دانش و تجربه اندک بخش صنعت از فناوریهای الکتروشیمیایی، کمبود فراوان مهندسان الکتروشیمی با تجربه، پیچیدگی الکترودها به دلیل انجام واکنشهای شیمیایی، جذب سطحی و خوردگی در سطح آنها، افت عملکرد الکترود و غشاها در اثر خوردگی و گرفتگی، از محدودیت ها و مشکلات فناوریهای الکتروشیمیایی است. دستیابی به ساختارهای پیشرفته الکترود و غشاهای تبادل یون پیشرفته نیز از چالشهای مهم فناوریهای الکتروشیمیایی است.
مقیاس فناوریهای الکتروشیمیایی از 10-10 مترمربع با جریان الکتریکی 9-10 آمپر در پروبهای میکروالکترود تا 104مترمربع در تولید آلومینیوم، تولید مس، الکترولیز کلرآلکالی، ترسیب فلزات برای صنعت الکترونیک یا حفاظت فلزات و باتریهای جریانی با جریان بیش از 6 10آمپر متغیر است.
در این میان فناوری پیل سوختی با قابلیت تولید انرژی الکتریکی با بازده بالا، همسو با اهداف زیستمحیطی، دارای کیفیت برتر تولید قدرت در محل و ممتاز در تولید انرژی مطمئن و معتبر میباشد. گسترش روزافزون این فناوری و کاربردهای وسیع آن از چند میلیوات تا چندین مگاوات، سبب حرکت اغلب کشورهای صنعتی به سمت و سوی آن شده است. سیستم پیل سوختی یک سیستم قدرت پیشرفته پایدار، پاک و دوستدار محیط زیست برای آینده محسوب میشود. اهمیت پیل سوختی به عنوان سیستم قدرت آینده با توجه به کاهش منابع سوخت فسیلی، کنترل گازهای گلخانه ای و بهره گیری بیشتر از منابع انرژی تجدیدپذیر روز به روز افزایش می یابد.
همگام با پیشرفتهای بین المللی، در سالهای اخیر تحولات چشمگیری در امر پژوهش های مرتبط با فناوریهای الکتروشیمیایی و فناوری پیل سوختی در سطح ملی صورت گرفته است که برگزاری همزمان سمینار سالانه الکتروشیمی و کنفرانس پیل سوختی فضای مناسبی برای ارائه این دستاوردها به شکلی هماهنگ و متمرکز میباشد.
طی برگزاری همزمان سمینار سالانه الکتروشیمی و کنفرانس پیل سوختی نشستهای علمی موازی، میزگردهای تخصصی، نشستهای ارائه مقالات پژوهشی، و کارگاههای آموزشی تخصصی ضمن سخنرانیهای کلیدی با حضور اساتید برجسته داخلی و خارجی برای پژوهشگران، دانشگاهیان و صنعتگران در حوزههای شیمی، مهندسی شیمی، فیزیک، مهندسی مکانیک، مهندسی برق، مهندسی مواد، و سایر رشته های مرتبط برگزار میشود.
هدف از برگزاری این همایش آن است که ضمن ارائه آخرین مقالات علمی و دستاوردهای پژوهشی، محققان و صنعتگران با ایراد و بیان مشکلات و چالشهای موجود و طرح سوالات مرتبط با موضوع به صورت مقالات کوتاه و ارسال آن به دبیرخانه ، از هماندیشی و پیشنهادهای اساتید و محققین صنعتی بهرهمند شوند. همچنین این فضا میتواند نیاز صنعت به نیروی انسانی متخصص، معرفی دانشجویان و دانشآموختگان توانمند دانشگاهی و تعامل سازنده دانشگاه و صنعت را برآورده نماید. امید است این گردهمایی بتواند گامی موثر و استوار در عرصه احقاق اهداف چرخه صنعت و تولیدات کشور با وحدت جامعه دانشگاهی بردارد و رشد و ترقی دانشگاه و صنعت میهن عزیزمان ایران بینجامد.
پیشاپیش از زحمات بی شائبه همراهان گرامی در حیطههای گوناگون نظیر گردآوردی مقالات ، برگزاری کارگاههای آموزشی، حامیان محترم ، مسئولین اجرایی، روابط عمومی و تبلیغات تشکر نموده و از درگاه باری تعالی برای همگان سلامتی، بهروزی و توفیق روزافزون را مسئلت مینمایم.
سوسن روشن ضمیر
دبیر علمی هفدهمین سمینار سالانه الکتروشیمی و دوازدهمین کنفرانس پیل سوختی ایران